Snesere værkstedet er et produktionsværksted, hvor der er tilknyttet 30 mennesker med særlige behov, fordelt på følgende værksteder: Træ, sølv og metal, smykker, filt, glas og keramik. De fleste kommer som 21 årige efter ungdomsuddannelsen på Marjatta og kan blive på værkstederne til de ønsker at gå på pension. Som regel bor de i Marjattas bofællesskaber.
Hver bruger er tilknyttet et af vores værksteder og bliver lært op i forskellige arbejdsopgaver, som er tilpasset den enkelte. Ud over det har de praktiske opgaver for at få hverdagen til at fungere.
Træværkstedet:
Der bliver fremstillet faste sortimenter af trælegetøj og brugsting. Ligeledes bliver der produceret træskåle og skeer. I denne arbejdsprocces har hver enkelt mulighed for at sætte sit personlige præg. For dem, der har brug for mere fysisk arbejde, tilbydes der udendørsarbejde, som kan bestå i at save, kløve og stable brænde.
Sølv- og metalværkstedet:
Her forarbejdes råvarerne frem til det færdige produkt. Marjatta halssmykket bliver præget, mens fremstillingen af murstensarmbåndet og collieret består af mange forskellige arbejdsprocesser. Der bliver fremstillet forskellige kæder og øreringe af sten og ferskvandsperler. Ud over smykker bliver der også lavet sølvbestik med Marjatta logo, lyshænger til juletræet og tinknapper.
Keramik:
På keramikværkstedet arbejder vi med forskellige teknikker. Her har vi mulighed for at modellere efter fri fantasi, at udskære og sammensætte emner i pladeteknikken. Der kan støbes krus og ligende i gipsforme. Desuden er der en drejeskive, hvor skåle og vaser bliver drejet op.
Filtning:
Her filtes for eksempel hjemmesko, tasker og diverse småting. Ud over den almindelige filteteknik bruger vi også nålefiltning. Brugerne deltager i alle processer.
Kvaliteter og pædagogiske muligheder i håndværket:
Mennesket stiller sig ikke umiddelbart tilfreds med det, som naturen giver. Vi har evnen, driften, viljen og glæden til at omdanne og sammensætte materien på nye måder og sætte et personligt præg på produkterne. Frembringelse af håndværk og kunstnerisk aktivitet beror på at øve sig og gentage en bevidst handling mange gange. Dertil kræves der først og fremmest vilje. For at fremstille et stykke håndværk, må man som det første skridt danne sig et billede af det færdige resultat og hele tiden bedømme handlingerne i hver enkel arbejdsproces og i det færdige resultat. I håndværksprocessen frigøres meget energi og mange ting aktiveres: Tanke, følelse, vilje og ressourcer.
Ud fra den enkeltes personlighed og temperament kan der individuelt tilrettelægges håndværksprocesser, som understøtter udviklingen. Som udgangspunkt tager vi højde for brugerens evner, så den enkelte får størst mulig succesoplevelse. Samtidig arbejder vi med at stille nye opgaver og give nye udfordringer.